Gratis levering binnen België vanaf 75 euro

Stuur al je vragen naar wouter@denavonturier.be

Een Slaapplaats Zoeken

Goed. Je hebt een hele dag je best gedaan in het zadel. Nu is het tijd om een plaats te vinden voor de nacht!

Wie niet van onverwachte situaties houdt, zal de overnachtingsplaatsen misschien graag op voorhand uitzoeken. Dat kan natuurlijk perfect! Probeer echter je vrijheid tijdens een trip niet te veel te beperken. Het avontuur van een slaapplaats zoeken op het moment zelf, heeft ook zo zijn charme!

Hier een overzicht van waar je jouw tent (met wat geluk) kan opslaan!

Camping

Waarschijnlijk de meest voor de hand liggende optie. Een camping vinden is heel eenvoudig. Open Google Maps op je smartphone -> type in het zoekveld “camping” -> zoek -> kiezen maar.

Het is geen slecht idee om even na te vragen of er nog plaats is en tot hoe laat je kan inchecken. Hoop je daar ook iets te eten of te drinken? Vraag dan meteen ook tot hoelaat dat mogelijk is, zodat de dag niet met een teleurstelling eindigt.

Bivakzone (🇧🇪) / legale kampeerzone

Bivakzones zijn plaatsen zonder of met zeer beperkte faciliteiten waar je legaal je tent kan opzetten voor de nacht. Wel zijn er enkele regels verbonden aan het gebruik ervan.

Het is niet de bedoeling om deze zones als een gewone camping te gebruiken. Er staat een limiet op het aantal tenten per nacht en op de duur van je verblijf. Tenten moeten in Wallonië ‘s avonds opgezet en ‘s ochtends weer afgebroken worden. Het is daarnaast ook niet toegelaten met gemotoriseerd vervoer naar de bivakzone te komen.

Vele van deze plaatsen zijn in de laatste jaren door overlast verdwenen. Gelieve niet bij te dragen aan dit probleem. Ik heb mezelf ook altijd goed geamuseerd op camping C2 in Werchter, maar alles heeft zo zijn plaats.

Een meer complete uitleg over de regels kan je vinden op www.bivakzone.be.

Welcome To My Garden / Warmshowers / Trustroots / BeWelcome

Alles hierboven zijn platformen die reiziger en host met elkaar in contact brengen. Welcome To My Garden is een Belgisch initiatief – opgericht in 2020 – en draait om het beschikbaar stellen van je tuin voor kampeerders. Ideaal voor bikepackers dus! De andere netwerken (Warmshowers, Trustroots en BeWelcome) gaan er meestal vanuit dat je graag op een zetel of in een bed wil overnachten. Natuurlijk kan je ook daar altijd eens polsen naar een plaatsje in de tuin.

In geen van deze opties wordt er een vergoeding verwacht maar bekijk het zeker ook niet als een gratis camping of hotel. Het sociale aspect, mensen leren kennen, geven en nemen staat hier centraal!

Locals

Een andere optie is natuurlijk om gewoon mensen aan te spreken. Rij je een dorp binnen, doe dan even een praatje met de bewoners. Afhankelijk van de plaats en de cultuur zal je merken dat mensen op het eerste moment soms wat afstandelijk of zelf argwanend kunnen zijn. Neem je tijd en vertel hen rustig over je trip en dat je op zoek bent naar een plekje voor je tent. Misschien hebben zij wel de gouden tip of zelfs een stukje gras voor jou.

Tip: Schrijf het adres van je gastvrije host op en stuur hem of haar achteraf een kaartje met een foto van je trip!

Restaurant / winkel / toeristisch kantoor

Geen succes bij de locals of kan je niemand vinden? Pols dan eens bij de barman waar je net je pint van kreeg of stap een toeristisch kantoor binnen. Deze mensen zullen je volgens hun jobomschrijving niet moeten helpen maar ze staan meestal wel open voor vragen en hebben vaak wel wat contacten.

Wildkamperen

Wildkamperen, dat spreekt voor zich. Of het wettelijk mag, hangt af van de locatie. Dit volledig uit de doeken doen, is niet zo eenvoudig en gaat ook wat buiten de scope van dit artikel.

Outdoor collega Bart Caers heeft wel een uitgebreide post geschreven over de regelgeving in verschillende landen. Ga dus zeker eens een kijkje nemen op zijn blog www.caersbart.be/wildkamperen.

En for the love of god.. laat geen afval achter. Of beter nog, geen enkel spoor. Zet jezelf een thee of drink een slokje rum.. en geniet!

Persoonlijk advies

Via telefoon of video call bespreken we wat je nodig hebt voor je trip

Gratis levering in België

Bij alle bestellingen vanaf 75 euro

Transparant

Productbeschrijvingen aangevuld met mijn eerlijke mening

Geen anonieme webshop

Mijn naam is Wouter en persoonlijk contact komt op de eerste plaats