Gratis levering binnen België vanaf 75 euro

Stuur al je vragen naar wouter@denavonturier.be

Navigeren Op De Fiets

Je route is klaar (indien niet, ga naar De Route Plannen), tijd om ze te gaan rijden! Hoe pak je dat nu best aan? Gebruik je je smartphone of kies je voor een fiets-GPS?

We bespreken even de voor- en nadelen van beide opties!

Smartphone

Een eerste argument voor de smartphone is dat het – aangezien je er waarschijnlijk al een hebt – de goedkoopste optie zal zijn.

Om hem op een aangename manier te gebruiken zal je wel een stuurhouder moeten aanschaffen. Hiervoor raad ik Quad Lock aan. Ze zijn zeker niet de goedkoopste, maar het is echt degelijk materiaal. Ik heb zelf een tijdje rondgereden met een Quad Lock iPhone Case + Out Front Mount op mijn MTB en heb op geen enkel moment getwijfeld aan de robuustheid van het systeem.

Daarnaast is een smartphone handig om te bedienen voor en na het fietsen. Tijdens het fietsen kan een touchscreen, het unlocken, … wel echt voor frustraties zorgen. Voeg daar nog eens wat zweet en regen aan toe en het is helemaal feest.

Een ander nadeel is natuurlijk de batterij. Het continu gebruik van de gps functionaliteit zorgt dat deze alleen nog maar sneller leeg zal lopen.

Om de geplande route op je smartphone te kunnen volgen, heb je een applicatie nodig waarin je het gpx bestand kan opladen. Komoot of Ride with GPS zijn hiervoor goede opties.

De voordelen van een smartphone:

  • Budgetvriendelijk
  • Groot scherm
  • Handig in gebruik wanneer je niet aan het fietsen bent

Fiets-GPS

De fiets-GPS komt in de eerste plaats met een stevige meerkost. Dit is ook de reden waarom niet iedereen hier onmiddellijk voor kiest. Gelukkig zijn er wel wat voordelen aan verbonden.

Een eerste is dat de batterij een stuk langer meegaat. Mijn Garmin Edge 830 kan (volgens de fabrikant) tot 20 uur mee in GPS modus. Het toestel kan ook veel beter tegen lage temperaturen (bedrijfstemperatuur tot -20 °C). Voor een iPhone is dit 0 °C.

Wat de bediening betreft heb je modellen met een touchscreen of met knoppen. Zelf heb ik een model met touchscreen. Om de bediening tijdens het fietsen eenvoudiger te maken, heb ik een afstandsbediening toegevoegd op mijn stuur.

Ten slotte zal het geen verrassing zijn dat een fiets-GPS tjokvol zit met fiets-specifieke functies. Van het configureren van verschillende profielen met datavelden op basis van je persoonlijke voorkeur tot het connecteren met een snelheids-, kadans- power- of hartslagmeter.

De voordelen van een fiets-gps:

  • Batterij gaat langer mee
  • Blijft werken bij lage temperaturen
  • Handige bediening tijdens het fietsen door knoppen of een afstandsbediening
  • Uitgebreid aanbod aan fiets-specifieke functies

Tip: Neem een lange oplaadkabel mee die vanaf je smartphone of fiets-GPS op je stuur tot in je frame bag kan lopen. Steek dan in je frame bag een powerbank en val nooit zonder stroom!

Tip 2: We hebben het hierboven enkel gehad over elektronisch navigeren. Zelf vind ik het een goed idee om ook een wegenkaart mee te nemen! Progressie zien, keuzes maken, de volgende dag bespreken.. allemaal veel makkelijker op een fysieke kaart.

Tip 3: Een fiets-GPS functie die vaak minder aandacht krijgt (omdat deze voor dagtochten minder van belang is), is de mogelijkheid om op het toestel zelf een route te bepalen naar een adres of POI (point of interest). Op een meerdaagse trip is dit heel handig wanneer je bijvoorbeeld een extra winkelstop wil inlassen of de kortse weg naar de camping zoekt. Dit klinkt misschien triviaal maar is zeker niet op elk toestel mogelijk. Op de Garmin Edge 830 is dit mogelijk maar bijvoorbeeld niet op de Garmin Edge 530.

Persoonlijk advies

Via telefoon of video call bespreken we wat je nodig hebt voor je trip

Gratis levering in België

Bij alle bestellingen vanaf 75 euro

Transparant

Productbeschrijvingen aangevuld met mijn eerlijke mening

Geen anonieme webshop

Mijn naam is Wouter en persoonlijk contact komt op de eerste plaats