Gratis levering binnen België vanaf 75 euro

Stuur al je vragen naar wouter@denavonturier.be

De Route Plannen

Het type tocht

Wat wil je gaan doen? Wat wil je bereiken met je tocht? Daar begint het mee! Er zijn – letterlijk en figuurlijk – enkele richtingen die je op kan.

Rijden naar een doel (van A naar B)

Denk hier bijvoorbeeld aan een bekende stad, een brouwerij of een geografisch significant punt. Het maakt niet uit, wat je ook maar motiveert om te blijven fietsen!

De focus ligt hier op het bereiken van het doel en alles wat je onderweg tegenkomt. Je komt op deze manier langs plaatsen die je anders niet zou bezoeken: prachtige highlights, obscure gehuchtjes en alles tussenin.

Na afloop kan je dan met het openbaar vervoer terugkeren naar de start.

Deze optie laat je toe om verder weg te geraken van je startpunt en meer verschillende landschappen te zien. Een nadeel is dat het inkorten van je route vaak geen optie is.

Voorbeeld: Je vertrekt in Gothenborg (Zweden) en fietst gedurdende zes dagen tot in Oslo (Noorwegen). Lees hier het verslag van deze tocht.

Een lusvormige tocht

Ideaal als je in een bepaalde streek wil gaan fietsen. In vogelvlucht zal je minder ver weg geraken maar dat is geen probleem als je in een mooi gebied vertoeft.

Een voordeel is dat je flexibel bent. Je kan vaak ter plaatse delen van de route aanpassen om indien nodig sneller terug bij het startpunt te zijn. Daarnaast ben je ook niet afhankelijk van het openbaar vervoer.

Voorbeeld: Je vertrekt aan ‘Le Coffee Ride’ (Stavelot), vervolgens ga je twee dagen rondcrossen op de Hoge Venen. Op het einde van de tweede dag kom je terug aan op het startpunt waar de auto staat. De route kan je vinden op de site van Le Coffee Ride.

De route uitstippelen

Tijd om je route uit te stippelen!

Hiervoor bestaan heel wat opties maar ik raad graag RouteYou aan. RouteYou is een platform van Belgische bodem, opgericht in 2005 door Philiep De Sutter.

Een pluspunt van RouteYou is het aanbod aan routeringsopties. Dat is de manier waarop de routeplanner twee punten op de kaart gaat verbinden.

Naast de standaard ‘kortste route’, kan de planner ook rekening houden met hoe mooi een route is, of ze onverharde stukken bevat, enzovoort. Binnen België kan je ook kiezen om ze langs de bekende fietsknooppunten te laten lopen.

Als je jouw routeringsmodus gekozen hebt, ga je naar de kaart, klik je een startpunt aan en je bent vertrokken!

Klaar? Klik dan op downloaden. Een bestand met de extensie .gpx zal nu gedownload worden op je computer. Hoe je dit nu kan gebruiken om te navigeren tijdens je fietstocht, lees je in het derde deel van deze gids: Tijdens De Tocht.

Voor een meer gedetailleerde uitleg over het plannen van een route met RouteYou: https://noplacelikeoutside.be/eenvoudig-gps-fietsroute-maken/

Tip: Op zoek naar mooie gravel paden? Met Google Street View kan je makkelijk het begin- of eindpunt van een pad bekijken. Dat geeft je vaak al een goed idee van wat je kan verwachten.

Tip 2: De ondergrond waarop je zal gaan rijden bepaalt – of wordt bepaald door – het type fiets waarmee je op avontuur trekt. Een MTB, endurance bike, gravel bike, trekking bike, … alles kan! Door voor andere banden te kiezen kan je het ‘typische’ speelveld voor elk van deze fietsen wel wat verleggen!

Hier ben ik zeker geen expert in, maar dit zijn de drie opties die ik heb voor mijn Canyon Grail AL 7.0 gravel bike (29 inch wielen).

OndergrondBand
Grotendeels verhard met eventueel enkele stukken goed onverhardVittoria Corsa Control (25 mm)
Een afwisseling tussen verhard en onverhard / een route waarbij de ondergrond onzeker isSpecialized Pathfinder Pro 2Bliss Ready (38 mm)
Meestal off road / natSchwalbe G-One Bite (40 mm)

Persoonlijk advies

Via telefoon of video call bespreken we wat je nodig hebt voor je trip

Gratis levering in België

Bij alle bestellingen vanaf 75 euro

Transparant

Productbeschrijvingen aangevuld met mijn eerlijke mening

Geen anonieme webshop

Mijn naam is Wouter en persoonlijk contact komt op de eerste plaats